Kiva lehtijuttu kodistamme

13.10.2014


Sitä tunsi itsensä aivan julkkikseksi viime viikolla :D Viikon kruunasi vielä upea juttu kodistamme viikonlopun Satakunnan Kansa- lehdessä. Juttu tehtiin meillä viime torstaina. Siitä voit lukea mietteitäni mm Suomen Kaunein Koti-ohjelmasta sekä sisustusfilosofiastani. Tässä siis kuvallisia otoksia lehtijutusta sekä kiva juttu tekstimuodossa luettavaksenne. Kuvat otti  Miikka Pihlajamäki ja jutun kirjoitti Sini Kuvaja


SIELU LEPÄÄ KAUNIISSA KODISSA

Lehtisen perheen koti Porissa ylsi tv-kilpailussa yhdeksi Suomen kauneimmista. Johanna Lehtinen etsii silmälle iloa sekä huviksi että työkseen. 

Lehtisten talo Porin Isojoenrannassa valittiin Suomen kaunein koti -kilpailun finaaliin. Kun Lehtiset muuttivat taloon 1995, sellaisesta ei olisi voinut edes unelmoida. 1880-luvun hirsirunkoinen talo oli kurjassa kunnossa.
– Se ei ollut mikään pittoreski mummon mökki, vaan ankeassa kunnossa 60-70 -luvulla tehdyn remontin jäljiltä. Olimme nuoria aikuisia, eikä tuolloin tiedetty mitään perinnerakentamisesta. Aloimme vähitellen remontoida taloa pienellä budjetilla, Johanna Lehtinen kertoo.
Häntä harmittaa yleinen harhaluulo, että sisustaminen vaatisi paljon rahaa. Sisustaa voi myös pienellä budjetilla: kirpputoreja kierrellen ja vanhaa tavaraa ostaen. Lehtisten rakkaimmat huonekalut on peritty mummoloista.
Puusepältä mittatilauksena tilatut huonekalutkin voivat hänen mukaansa tulla edullisemmiksi kuin valmiina ostetut. Hän etsii mielellään sisustukseen yksityiskohtia myös luonnosta: oksia tai vaikka koiranputken varsia.
– Enemmän kuin rahaa sisustaminen vaatii viitseliäisyyttä, silmää ja luovuutta. Sisustuslehdetkin mielletään joskus ökylehdiksi, vaikka niissä esitellään designin lisäksi ihan tavallisten ihmisten koteja.

Tavallisena Johanna Lehtinen pitää omaakin kotiaan. Kaikki ratkaisut on tehty oman maun mukaan.
Suomen kaunein koti -kilpailuun hän ilmoitti kodin Jari-mieheltään salaa ja kertoi asiasta vasta kuukausia myöhemmin. Kun tuomarit arvostelivat televisiossa omia kotinurkkia, kukaan ei voinut jännittää yhtä paljon kuin hän.
– Tämä esiteltiin 1800-luvun talojen joukossa, vaikka aika vähän tässä on sellaisesta jäljellä. En ajatellut tv-ohjelmaa niinkään kilpailuna kuin tapana tuoda esille sisustusasioita, mutta on tietysti hienoa, että pääsimme finaaliin, Lehtinen kommentoi.
Eikä siinä kaikki. Lehtisten rakas pieni mökki Luvian saaristossa komeili keväällä Elle Decoration Country -julkaisun kannessa otsikkonaan maailman kauneimmat mökit.

Sisustusta ei Lehtisillä vaihdeta koko ajan eikä kauden mukaan. Johanna Lehtinen saa muutaman kerran vuodessa ”sisustuskohtauksia”. Koska hän on jo pitkään keräillyt kauniita esineitä, puuskan iskiessä saattaa riittää käynti kodin varastossa.
– Kaikki laatikot pursuavat tavaraa ja tarvitsisin aikaa käydä niitä läpi. Pitäisi myös malttaa luopua tavarasta. Tässä asiassa en ole mikään guru, hän nauraa.
Ideoita sisustukseen hän keräilee lehdistä ja blogeista.
– Ideat muhivat päässä jonkin aikaa. Saatan tuoda kotiin uuden esineen, siirrellä sitä ja miettiä yksityiskohtia. Tällaista ei tapahdu, jos on kiire. Vaatii aikaa, jotta jaksaa olla luova, Lehtinen sanoo.

Lehtinen työskentelee graafikkona ja valokuvaajana. Sisustus on paitsi rakas harrastus myös hänen työtään: Hän kuvaa sisustuslehdille ja suunnittelee julisteita, tauluja ja kortteja.
– Olen hyvin kiitollinen siitä, että saan tehdä töitä kauneuden kanssa. Sisustusta pidetään joskus pinnallisena, mutta itse ainakin voin paljon paremmin, kun ympärillä on kauneutta. En usko, että kukaan on sille immuuni. Se mitä näet, vaikuttaa siihen, miten voit, Lehtinen pohtii.


Pian pääsen jännäämään millainen koti tällä kertaa pääsee finaaliin kotimme seuraksi. 
Nyt kyllä jännittää viimeviikkoista huomattavasti vähemmän!

Maanantaiterkkusin
Johanna

--------

Our home was featured in Satakunnan Kansa newspaper last weekend, really nice!


Tässä otos olkaristamme 


Aukeaman toisella sivulla kuvissa ruokailuhuone/ kuistimme, kuppikokoelmani eteisessä, leikkimökkimme, sekä kuva keittiöstä että vierashuoneesta.
18 kommenttia :

 1. Nuo sisustuskohtaukset kuulostavat hyvin tutuilta :) Lisäksi muutaman kerran vuodessa ylimääräiset romppeet saavat huutia... Kiva artikkeli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ässä, kiva kuulla että tykkäsit jutusta ja etten ole sisustuskohtauksieni kanssa yksin :D Nuo kohtaukset ovat kyllä metkoja, jostain ne onneksi pyörremyrskyn lailla aina tulevat :) Jälki on myrskyksi silti useimmiten melko hyvää ja siistiä!

   Poista
 2. Onnea Johanna! Pienin askelin kohti julkisuuden parrasvaloja. :)

  VastaaPoista
 3. 💫 Ihania ajatuksia! Sydämellisiä sisustuspuuskia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kommentti, kiitos sinulle <3 Ja samoin myös sinulle kunnon sisustuspuuskia :)

   Poista
 4. Tuo "Sielu lepää kauniissa kodissa" on alkanut avautua minulle yhä enemmän. Tajuntaan tullut oivallus, että näin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, ihanasti ajattelet sisustusasioista <3 Kyllä se vain niin on että kaikki kaunis tekee ihmiselle hyvää, outoahan olisi jos asia toisin olisi. Se sitten taas mikä on kenestäkin kaunista on onneksi jokaisen itsensä päätettävissä :)

   Poista
 5. Ihana juttu tämäkin, onnea! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihku Lyde <3 Tykkäsin jutusta kyllä todella paljon ja kiva kun oli hippasen sisustusfilosofiaakin mukana :)

   Poista
 6. Hieno lehtijuttu, onnea siitäkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaimani Johanna hurjan paljon <3 Kiva juttu oli kyllä tämä, avasi hieman ajatusmaailmaani sisustuksen osalta :)

   Poista
 7. Katsoin sunnuntaina uusintalähetyksen kauneimmista kodeista. Huomasin, että teillä on hyvin samanlainen valkoinen senkki kuin minulla. Mahtaisiko olla jonkin paikallisen puusepän tekemä. Omani on peräisin Yyterin sepän kotoa ja 1800-luvulta. Mun senkissäni on vähän koristeellisemmat peiliovet, mutta muuten näytti mittasuhteiltaan ja klaffioveltaan lähes teidän kaltaiselta. Kaappi ehkä vilahtaa jossain koti-aiheisessa postauksessani, en jaksa muistaa enkä ole paljon kotia esitellytkään. Voisinkin tehdä postauksen senkistäni ja sen historiasta. Tiedätkö omanne menneisyyttä, tekijää ehkä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivi, mahdatkohan tarkoittaa sitä makuuhuoneessa ollutta valkoista senkkiä? Tarkkaan en senkin alkuperää tiedä, kun sen saimme niin se oli maalattu räikeällä vihreällä maalilla, alkuperäisestä värityksestä en ole varma. Uskoisin että on paikallista tekoa, toinen mummulani on sijainnut Luvialla ja senkki on sieltä lähtöisin. Lähes samanlaiseen senkkiin olen törmännyt myös Kuivalahdella.Teehän ihmeessä postaus omasta senkistäsi, olisi todella mukavaa se lukea :)

   Poista
 8. Ihana juttu, kauniit kuvat kodistanne ja hyvä kirjoitus! Mukava lukea ajatuksiasi sisustamisesta. Hyvää loppuviikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihan mahtavaa kuulla että tykkäsit jutusta, kuten kodistammekin <3 Samoin sinullekin hyvää ja muutenkin mahtavaa loppuviikkoa :)

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Voi Ansku, ihana kommentti, tykkään kovasti että sinä tykkäät niin kovasti! <3

   Poista

Kiitos kommentistasi ♥